Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 21-03-2019

Bevrijding

betekenis & definitie

v., het vrijmaken of vrijworden van overheersing: eindelijk brak de dag van de bevrijding aan. Bevrijding speelt in elke religie een rol.

Nergens werd en wordt de status-quo zodanig beschouwd en ervaren dat men niet van bepaalde dingen of machten bevrijd zou willen worden. Veelal heeft men in dit verband de term verlossing gebruikt.Wegens de voor de hand liggende associaties met het christendom is het beter een minder geladen term te hanteren. Naast bevrijding in algemene zin komt de term ook in een meer specifieke zin voor als aanduiding voor het hoogste heil. Zo noemt men het hindoeïsme, het boeddhisme, de mysteriegodsdiensten en het christendom bevrijdings- of verlossingsreligies. In het hindoeïsme en het boeddhisme bestaat de bevrijding (rnukti) uit bevrijding van karma (de effecten van de handelingen), samsare (het proces van steeds opnieuw wedergeboren te moeten worden), de onwetendheid (avidya) en het leed.

In deze mysteriereligies betekent bevrijding vooral bevrijding van de dood in de natuur en in het persoonlijk leven. In het christendom betekent het vooral bevrijding van zonde, ziekte, dood en ongerechtigheid in de wereld.

Litt. C.S.Braden, Man’s quest for salvation (1944); I.W.Parker, The idea of salvation in the world’s religions (1955); Z.Werblousky en C.J. Bleeker (red.), Types of redemption (1968).