v. (-en), specifieke opleiding die in België ten behoeve van de middenstand wordt gegeven onder auspiciën van het Ministerie van Middenstand.
Deze opleiding omvat:
1. de scholing waartoe leerlingen vanaf de leeftijd van 14 jaar worden toegelaten. De duur ervan bedraagt in principe 4 jaar. Naast een praktische opleiding in een winkel bij een patroon of in een atelier, wordt onderricht verstrekt in een Centrum voor Middenstandsopleiding dat diploma’s of getuigschriften aflevert, die voldoen aan de vestigingswetgeving;
2. de patroonsopleiding, vanaf de leeftijd van 18 jaar. Hier ligt de nadruk sterk op de bedrijfseconomische vorming. Met dit diploma en de nodige praktijkjaren kan de cursist zich vestigen in de gereglementeerde beroepen;
3. de beroepsvolmaking via lezingen en conferenties, studiedagen en seminaries.
De administratieve structuur omvat het Nationaal Comité voor Beroepsopleiding en -volmaking (opgericht bij KB van 13.4.1959) dat de programma’s en de reglementen opstelt die het ter erkenning aan de minister van Middenstand voorlegt. Over het land verspreid zijn er 23 Gewestelijke Comités voor Beroepsopleiding en -volmaking, die uitsluitend tot doel hebben de beroepsopleiding en -volmaking van de zelfstandigen op gewestelijk vlak te bevorderen. Zij worden erkend en gesubsidieerd door het Ministerie van Middenstand. Zij zijn belast met het toezicht op de werking van de leersecretariaten. Meer concreet brengen zij advies uit over de beroepsbekwaamheid van de patroons en over de aanvragen tot erkenning van de leercontracten. Zij werken mee aan de opstelling van de programma’s van beroepsopleiding en oefenen toezicht uit op de organisatie van de aanvullende leergangen en de examens.
Zij subsidiëren de leergangen en de activiteiten van de centra voor beroepsopleiding. Op lokaal vlak werken ca. 200 leersecretariaten, wier taak het is ouders, patroons en kandidaten samen te brengen om een leerovereenkomst af te sluiten en deze door te zenden aan de Gewestelijke Comités. Zij moeten verder waken over de sociale toestand, de morele omgeving en de pedagogische vorderingen van hun contractanten.
De centra voor beroepsopleiding en -volmaking (erkend door het Ministerie van Middenstand bij KB van 25.2.1971) organiseren de beroepsopleiding. Er bestaan thans ca. 30 centra. Zij worden opgericht en beheerd door beroeps- en middenstandsorganisaties en door vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.