Ned. gemeente in de prov. Utrecht, ten noordwesten van Amersfoort, gelegen op de Utrechtse heuvelrug en gedeeltelijk in Eemland; 33,31 km2 (resp. in het westen en het oosten zand en klei op veen), 24900 inw.; 25,5.% n.h., 21,5 % r.k., 11,5 % geref., 9,0 % overige en 32,5 % g. kerkg. (1971).
Tot de gemeente behoren de dorpen Baarn en Lage Vuursche, alsmede de buurtschap Eembrugge. Er zijn fraaie buitenplaatsen en villaparken aan de westzijde van het dorp Baarn.De villaparken zijn op het eind van de 19e en aan het begin van de 20e eeuw tot stand gekomen. De recente uitbreidingen zijn aan de noord- en oostzijde van de dorpskern gerealiseerd. Door de vestiging van industriële bedrijven en handelsbedrijven (o.a. drukkerijen, uitgeverijen, voedings- en genotmiddelenindustrie, houtbewerking, fotografische industrie) in de eerste helft van de 20e eeuw is het vroeger eenzijdige karakter van woon- en recreatiedorp gewijzigd. In de laatste decennia is de dienstensector tot ontwikkeling gekomen door de vestiging van sociale, culturele en medische instellingen, zoals conferentieoorden, vormings- en opleidingscentra, adviesbureaus, verzorgings- en verpleegtehuizen (b.v. Eemeroord en Nieuwenoord, centra voor geestelijk gehandicapten).
In de gemeente is het koninklijk paleis Soestdijk gelegen, een jachtslot uit de 18e eeuw. Bekend zijn voorts Huis Groeneveld (1737) en Cantonpark (hortus botanicus en fytopathologisch instituut van de rijksuniversiteit te Utrecht). De ridderhofstad Drakestein in de Lage Vuursche een achthoekig omgracht huis (1640), gemoderniseerd aan het einde van de 18e eeuw Baarn wordt bewoond door prinses Beatrix en haar gezin. In de gemeente zijn velerlei recreatievoorzieningen (waaronder verscheidene hotels) aanwezig. Veel bossen, o.a. van Staatsbosbeheer, zijn vrij toegankelijk.
LITT. G.A.Hoekveld, Baarn (diss. 1964).