Gepubliceerd op 17-01-2021

Motional feedback

betekenis & definitie

[Eng., bewegingsterugkoppeling], systeem ter verbetering van de lage-tonenweergave van een luidspreker, waarbij door de bewegingen van de conus een elektrisch signaal wordt opgewekt dat als terugkoppelingsspanning wordt gebruikt.

Lage-tonenluidsprekers hebben enkele speciale problemen. De conusdiameter b.v. dient eigenlijk zeer groot te zijn om een goed rendement in het allerlaagste tonengebied te verkrijgen. De behuizing van een lage-tonenluidspreker heeft door zijn afmetingen eigenresonanties die binnen het te verwerken frequentiegebied liggen en daardoor de frequentiekarakteristiek van de luidspreker wijzigen. Langs diverse wegen is getracht dit euvel te verhelpen. In de basreflexkast b.v. is geluiddempend materiaal aangebracht. Bij het motional-feedbacksysteem bestrijdt men de eigenresonanties van de luidspreker langs elektronische weg.

In het centrum van de conus is een versnellingsgevoelig element gemonteerd, dat iedere verandering in de bewegingstoestand omzet in een elektrisch signaal. Dit signaal is bij een ideale luidspreker een getrouwe kopie van het ingangssignaal, maar in werkelijkheid zitten er ook alle vervormingen in die het signaal ondergaat vanaf de binnenkomst aan de luidsprekeringangen tot en met de omzetting in bewegingen van de conus. Beide elektrische signalen worden voortdurend van elkaar afgetrokken en de verschilspanning wordt op hetzelfde moment, maar dan in tegenfase, via een aparte versterker teruggestuurd in de luidspreker. Zodoende wordt, feitelijk zonder merkbare vertraging, van moment tot moment gezorgd voor een uiterst getrouwe gelijkvormigheid van conusbeweging en ingangssignaal. Hiermee zijn dan allerlei weergavetekortkomingen verregaand geëlimineerd. Dit type luidspreker heeft, omdat er een versterker ingebouwd is, stroomvoorziening nodig. De extra onderdelen maken dit systeem echter ook duurder dan de conventionele luidsprekers.

< >