de kerkgemeenschappen die uit de reformatie van M.Luther zijn voortgekomen. Een gemeenschappelijke commissie, ingesteld door de Lutherse Wereldfederatie en het Vaticaanse Secretariaat voor de eenheid, heeft een studie voltooid over De Maaltijd van de Heer.
Het is een theologische verklaring waaruit blijkt dat op belangrijke punten overeenstemming werd bereikt ten aanzien van Avondmaal en ambtsbediening, ook al bleven er nog verschillende vragen over. De verklaring functioneert als studiedocument en zal pas de weg naar intercommunie (avondmaalsgemeenschap) kunnen ontsluiten, wanneer het stuk door de participerende kerken wordt aanvaard.Op 25.6.1980 was het 450 jaar geleden dat de lutheranen op de rijksdag van Augsburg verschenen om Karei V hun belijdenis aan te bieden, die bekend werd als de Confessio augustana, de → Confessie van Augsburg. Vele studies in 1980 hebben gewezen op de blijvende actualiteit van de Confessie en op haar mogelijke betekenis voor het herstel van de kerkelijke eenheid. Een officiële rooms-katholiekelutherse commissie publiceerde een rapport, waaruit blijkt hoeveel gemeenschappelijk geloofsgoed de Confessie bevat, zodat zij ook nu nog kan bijdragen dit geloof gemeenschappelijk te belijden. Verwachtingen dat de Rooms-Katholieke Kerk nog vóór het jubileum in staat zou zijn te verklaren dat de Confessie van Augsburg geen leerstellingen bevat die met de rooms-katholieke leer strijdig zijn, gingen niet in vervulling. Wel heeft paus Johannes Paulus ii zich in enige toespraken en boodschappen in positieve zin over de Confessie uitgesproken.
In de DDR, waar Maarten Luther 10.11.1483 in Eisleben werd geboren, is een commissie in het leven geroepen die de viering van de 500e geboortedag van de reformator moet voorbereiden. In deze commissie hebben prominenten uit kerk en staat zitting genomen.