(République de la Cöte-dTvoire), republiek in West-Afrika, begrensd door de Atlantische Oceaan, Liberia, Guinea, Mali, Opper-Volta en Ghana; 322463 km2. Hoofdstad: Abidjan.
POLITIEK Sinds de onafhankelijkheid is Félix HouphouetBoigny, met zijn Parti Démocratique de la Côted'Ivoire aan de macht. Moeilijkheden deden zich eind 1969 voor in het zuidoosten van de prov. Aboissie. Geïnspireerd door Biafra, dat door Ivoorkust was erkend, eiste een afscheidingsbeweging de onafhankelijkheid op. Door ingrijpen van het leger kwam hieraan een eind. Eind 1970 vond een stammenopstand plaats te Gagona onder leiding van Gnagbe Opadjele, die zichzelf tot voorlopig staatshoofd had uitgeroepen. Van ernstiger aard was de ontdekking van een samenzwering in juni 1973.
In 1975 gaf Houphouet-Boigny toe dat hij het jaar daarvoor geheime besprekingen had gevoerd met B.J.Vorster van Zuid-Afrika. Reeds in 1971 had hij tijdens een persconferentie het voorstel gelanceerd om met dit land de dialoog aan te gaan: ‘De dialoog is de enige weg om het proces op gang te zetten om onze broeders in Zuid-Afrika die lijden onder discriminatie en onderdrukking te bevrijden’. Steun voor deze gedachte kreeg hij slechts van Madagasië, Malawi en Gabon. In sept. 1975 bracht de minister van Voorlichting van Ivoorkust, L.Do'üa Fologo, een tiendaags bezoek aan Zuid-Afrika. Eind mrt. 1976 bracht de Zuidafrikaanse minister van Voorlichting en Binnenlandse Zaken, Connie Mulder, een tegenbezoek van drie dagen aan Ivoorkust. Ook kreeg de Zuidafrikaanse luchtvaartmaatschappij toestemming in Ivoorkust te landen.
De Franse president Giscard d’Estaing bracht in jan. 1978 een vijfdaags bezoek aan Ivoorkust, dat heeft geleid tot versterking van m.n. de economische banden tussen beide landen. Eind febr. van dat jaar bracht Houphouet-Boigny een bezoek aan Kameroen, waarbij hij zijn oproep tot de dialoog met Zuid-Afrika hernieuwde. Eind sept. 1978 bracht een delegatie van het parlement van Ivoorkust een bezoek aan Transkei. Het was het eerste officiële bezoek van een Afrikaans zwart land aan Transkei sinds de onafhankelijkheid van dit gebied.
Bij de op 12.10.1980 gehouden presidentsverkiezing werd Houphouet-Boigny, de enige kandidaat, volgens de officiële uitslag herkozen met 99,99 % van de uitgebrachte stemmen voor een vijfde ambtstermijn van vijfjaar. Op 9.11.1980 vonden parlementsverkiezingen plaats. In totaal keerden slechts 27 afgevaardigden van de 135 uit het oude parlement in de nieuwe Nationale Vergadering terug. Op 22.12.1980 werd de vroegere minister van Financiën, Henri Konan Bedié, unaniem tot voorzitter van de Nationale Vergadering gekozen. De parlementsvoorzitter neemt krachtens de grondwet bij overlijden van de president de functie van staatshoofd waar.
Litt. J.M.Gibbal, Citadins et villageois dans la ville africaine; 1’exemple d’Abidjan (1974); P.H.Siriex, Houphouet-Boigny; 1’homme de la paix (1975); H.Joshi, H.Lubell en J.Mouly, Abidjan, urban development in the Ivory Coast (1976). »Iwaszkiewicz, Jaroslaw, pseud.: Eleuter, Pools schrijver, *20.2.1894 Kalnik (Oekraïne), f2.3.1980 Warschau.