Nieuwe Woorden Netwerk

Redactie Ensie (2020)

Gepubliceerd op 02-07-2022

Glasvezel

betekenis & definitie

Glasvezel is een manier van internetverbinding waarbij data wordt verstuurd via haar dunne vezels. Door glasvezel is het mogelijk om grote hoeveelheden data razendsnel digitaal te versturen. Hiervoor dient men echter wel te zijn aangesloten op het glasvezel netwerk.

Voordat men gebruik kan maken van glasvezel internet, dient men eerst verbonden te zijn met het glasvezel netwerk. In andere woorden, een monteur dient de glasvezel kabels die buiten het huis liggen te verbinden met de modem binnenshuis. Wanneer de modem eenmaal verbonden is met de glasvezel kabels, kunnen vanuit de modem de diverse apparaten die gebruik maken van het internet, zoals computer en televisie, hierop worden aangesloten.

Het is raadzaam om voordat je een glasvezel af sluit bij een provider de verschillen van glasvezel te vergelijken. Glasvezel vergelijken kan op verschillende websites online en hierbij krijg je vaak goed inzicht in de prijs maar ook bijvoorbeeld de snelheid. Ook kan bij sommige providers de aansluiting gratis worden geleverd.

Hoe werkt glasvezel?
Glasvezel werkt als volgt, vanuit de ene kant van de kabel worden lichtsignalen gestuurd. Dit licht kan zich zeer snel van de ene naar de andere kant van de kabel verplaatsen. Door het licht aan de ene kant aan-en-uit te laten flikkeren, kan men een bepaald signaal sturen. Dit signaal kan data bevatten. Op deze manier kunnen grote hoeveelheden data worden verstuurd door middel van glasvezel.

Van welke materiaal wordt glasvezel gemaakt?
Glasvezel is een materiaal dat bestaat uit een verzameling hele kleine glasvezels. Zoals de naam al doet vermoeden wordt glasvezel gemaakt van specifiek glas. Normaal is glas natuurlijk erg breekbaar maar als het gesmolten wordt en er hele lange draden van worden getrokken is het een sterk materiaal dat ook nog eens buigzaam is. Ideaal voor het maken van stevige kabels. Om de glasvezeldraden heen zit altijd een laagje waar geen licht doorheen kan.

Door wie werd glasvezel uitgevonden?
Glasvezel wordt de laatste jaren steeds meer toegepast voor snel internet en televisie. De techniek zelf werd echter al in de jaren '60 ontwikkeld door de Chinees Charles Kao. Hij experimenteerde toen met het geleiden van licht door kabels, hier werden later lasers aan toegevoegd zodat er ook datatransport mogelijk was over deze dunne kabels.

Het probleem waar Charles Kao bij glasvezel eerder op stuitte was dat er licht zogenaamd weglekte. Hierdoor ontstond er dataverlies. Uiteindelijk wist hij de techniek te perfectioneren door de onzuiverheden in het glas weg te halen. Dit kreeg hij voor elkaar door de glasvezel te maken met een nauwkeurig productieproces en gesmolten kwarts.

Door deze baanbrekende prestaties ontving hij in het jaar 2009 de Nobelprijs voor de natuurkunde.

Glasvezel beschikbaar?
Glasvezel is tegenwoordig bijna overal in Nederland te verkrijgen. Om te controleren of glasvezel ook bij jou in de wijk te vinden is bieden veel websites een glasvezel postcodecheck aan. Hierbij krijg je direct na het invoeren van je postcode te zien, of er een netwerk beschikbaar is en van welke providers. Vaak kan je ook direct de prijzen vergelijken.