Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Winkels en winkelpuien in Kampen

betekenis & definitie

Winkels en winkelpuien. De winkelpui met gecanneleerde zuilen van Oudestraat 206 dateert uit circa 1870.

Oudestraat 21 heeft een gevel uit circa 1875 in eclectische vormen, met in de plint van de winkelpui de tekst: ‘comestibles, koffie & thee’. De banketbakkerij Oudestraat 148 werd gebouwd in 1900-'01 in een zwierige vorm van de jugendstil naar plannen van G.B.

Broekema voor R.J. Stuurman.

De fantasierijke gevels zijn gedecoreerd met natuursteen, pleisterwerk en tegels. Zowel de entree als de vensters vertonen zweepslagdecoraties.

De vensters en de etalages hebben bovenlichten met glasin-lood. Op de hoek met de Gasthuisstraat bevindt zich een vierkant hoektorentje met uitkragend tentdak.

Tekstbanden dragen onder meer de teksten: ‘Hofleverancier’ en ‘MACH-Broodbakkerij’. Het complex woon- en winkelpanden Oudestraat 124/Plantage 2-18 kwam omstreeks 1900 tot stand naar ontwerp van G.B.

Broekema.

Het langgerekte, maar ondiepe drielaags complex is uitgevoerd met jugendstil-elementen in baksteen, verblendsteen en natuursteen.

De geveltop aan de Oudestraat is uitgevoerd in pseudo-vakwerk. De gevel aan de Plantage heeft balkons met smeedijzeren balustrades en op de tweede verdieping een loggia met vensters.

In opdracht van W. Meijer ontwierp G.B.

Broekema ook de winkelpui van de voorm. slagerij Broederstraat 21. Deze in 1904 geplaatste pui in zwierige Jugenstil heeft een fraaie zweepslaglijn in de afsluitende profiellijst met de aanduiding ‘slagerij’.

De hardstenen omlijstingen zijn voorzien van lineaire en florale ornamenten. De zwikken bevatten tegeltableaus met irissen, afkomstig van plateelfabriek De Distel.De gevels van de drie woon- en winkelpanden Oudestraat 24, 26 en 28 werden in 1906 gebouwd, respectievelijk in opdracht van J.M. van Esso, J. van 't Oever en G. van Gelderen. De gevels zijn geheel verschillend uitgewerkt, maar in alle drie is de invloed van de jugendstil in de details en het bonte kleurgebruik te herkennen. Nummer 24 draagt nog de tekst ‘banketbakkerij’, verscholen achter een later toegevoegde gebogen houten erker.