Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Scholen in Steenwijk

betekenis & definitie

Scholen. De voorm. openbare lagere school C (Oostwijkstraat 110) werd omstreeks 1880 gebouwd en is een goed en vroeg voorbeeld van een drieklassige gangschool.

Het gebouw is overigens met zijn achterzijde naar de straat gericht. De voorm. openbare lagere school Scholestraat 14 werd in 1882 gebouwd naar plannen van B.

Rouwkema. Later heeft het nog gediend als varkenswaag en politiebureau.

Het belangrijkste schoolgebouw is de voorm. Rijks Hogere Burgerschool (J.H.

Tromp Meestersstraat 3) die 1908 met grote financiële steun van J.H. Tromp Meesters in opdracht van de gemeente kon worden gebouwd.

Het ontwerp, gekenmerkt door eenvoudige chalet-elementen, werd geleverd door het bureau van de rijksbouwmeester voor onderwijsgebouwen en is waarschijnlijk van de hand van J.A.W. Vrijman.

Momenteel is het grotendeels in gebruik als woningcomplex voor ouderen.

De bijbehorende conciërgewoning (J.H.

Tromp Meestersstraat 1) stamt eveneens uit 1908. De openbare lagere school B (Noordersingel 14), gebouwd in 1920 naar ontwerp van de Dienst Gemeentewerken, bestaat uit een hoofdvleugel van vier lokalen met aan de ene zijde haaks daarop drie lokalen en aan de andere zijde een gymnastieklokaal.

Boven de hoofdingang is de stimulerende spreuk ‘Wie wil die kan’ aangebracht. Vergelijkbaar van vormgeving, met eenvoudige expressionistische details, is de oorspronkelijk tweeklassige R.K.

St.-Clemensschool (Molenstraat 25) uit 1922, naar ontwerp van Batenburg en Van Zanten uit Hilversum. De voorm. lagere Landbouwschool en Landbouwhuishoudschool (Tukseweg 73), nu Rabobank, stamt uit 1931 en werd in traditionalistische stijl ontworpen door J.

Jans en H. Henneke uit Hengelo.