Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het voorm. Burgerweeshuis in Deventer

betekenis & definitie

Het voorm. Burgerweeshuis (Bagijnenstraat 9-11) is een gepleisterd neoclassicistisch pand bestaande uit twee vleugels met daartussen een poortje met dubbele pilasters en een fronton. Dwars op de rechtervleugel staat een aan een binnenplaats gelegen derde vleugel met middenrisaliet.

De poort werd in 1846 gebouwd naar plannen van B. Looman en heeft aan de binnenplaatszijde een gedenksteen met de namen van bestuurders.

In 1859 verrezen de huidige gebouwen, waarvan het gevelontwerp van de hand is van jhr. C.M.

Storm van 's-Gravesande en de uitvoerend architect M. van Harte de achterliggende gebouwen ontwierp. Het gebouw ontstond op de plaats van het in 1306 gestichte Olde Convent of Oude Begijnenhuis.

Het weeshuis voor grootburgers en halfburgers werd in 1560 gesticht. Omstreeks 1815 verhuisde het weeshuis naar de huidige plaats.

Op de binnenplaats staat een gietijzeren pomp uit 1846 gegoten door Nering Bögel. De twee beeldjes van knielende kinderen, in 1610-'11 gemaakt door Willem Goossens, en twee staande beelden in Bentheimer zandsteen uit 1736 door Godfried Gerlach bevinden zich nu in het museum De Waag.

Na restauratie in 1982 doet het nu dienst als jongerencentrum.