Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het station in Deventer

betekenis & definitie

Het station (Stationsplein 3-11) is een fors stationsgebouw met op de verdieping dienstwoningen. Het gebouw in sobere baksteenbouw verrees in 1914 naar plannen van H.

Menalda van Schouwenburg in het kader van de aanleg van de verhoogde spoorbaan in 1914-'19. Het heeft achter het stationsgebouw een onderdoorgang leidend naar een hoger gelegen eilandperron, met overkapping in de vorm van geklonken vollewands I-profielen, in de lengte verbonden door vakwerkliggers.

Op het perron staan de wachtkamers annex stationrestauratie en een dienstgebouw. Aan de westzijde zijn de resten van de eindsporen van de in 1934 opgeheven Overijsselsche Lokaalspoorlijn Deventer-Ommen te zien.

Aan de stadszijde is er, rechts tegen de spoorbaan, een langgerekte rijwielbergplaats en goederenloods, waarvoor een urinoir uit de jaren dertig staat. Links van het station staat de eveneens uit 1914 stammende forse rechthoekige stationswatertoren (Stationsstraat 11), met een lager deel dat oorspronkelijk het ketelhuis was.

De Watertoren is na de oorlog tot seinhuis verbouwd.