Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het Rijksmuseum Twente in Enschede

betekenis & definitie

Het Rijksmuseum Twente (Lasondersingel 129) is een gesloten bouwblok met gerende gevels op symmetrische plattegrond en een overhoeks geplaatste entreepartij met een steil schilddak geflankeerd door zeszijdige hoektorens. De entree zelf heeft een halfrond bovenlicht in een rondboogportiek versierd met zandstenen blokken.

De familie Van Heek stichtte het pand ter herinnering aan J.B. van Heek en om diens kunstverzameling onder te brengen. Het werd in 1929-'30 gebouwd naar plannen van K.

Muller en A.K. Beudt in traditionalistische vormen.

In 1930 volgde de overdracht van het museum aan het Rijk. Naar plannen van Beudt kwam in 1937 een uitbreiding aan de De Vluchtestraat tot stand.

In de tuin verrees toen het erve Groot Bavel, een lös hoes uit circa 1540 met bovenkamer gedateerd 1785 in een blok zandsteen naast de niendeur aan de achterzijde, afkomstig uit De Lutte. In 1953 volgde een verdere uitbreiding, waardoor een tweede binnenplaats ontstond.

Aan de Borgerstraat kwam er in 1978-'79 een uitbreiding in structuralistische vormen, naar plannen van J. Cannegieter en in 1995-'96 volgden een inwendige verbouwing, een nieuw restaurant en een overkapping van de tweede binnenplaats naar plannen van B.F. van Berkel.