Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De synagoge in Zwolle

betekenis & definitie

De synagoge (Samuel Hirschstraat 8) verrees in 1898-'99 naar ontwerp van F.C. Koch op een rechthoekige plattegrond met een kleine, deels ombouwde absis aan de Walstraat.

Links naast de synagoge werd tegelijkertijd een ‘kleine sjoel’ of wintersynagoge gebouwd; beide bouwdelen worden verbonden door een portaal en een traptoren. De gevels van de synagoge zijn uitgevoerd in eclectische vormen.

De voorgevel heeft een balustrade voor het afgewolfde dak, een ingangsomlijsting met davidster, gekoppelde rondboogvensters en een centraal roosvenster. Een tekstbord toont in Hebreeuwse letters de tekst van Jesaja 56:7.

Het complex is gerestaureerd in 1984-'89 naar plannen van Th.G. Verlaan en G.

Nijhof. Opzij van de voorgevel werd in 1985 een gedenksteen uit 1949 herplaatst.Het gestucte interieur van de synagoge heeft een houten tongewelf en aan de westzijde een U-vormige vrouwengalerij. De grotendeels behouden inventaris is voornamelijk in neo-Lodewijk XVI-vormen uitgevoerd. De zaal wordt nu voor culturele doeleinden gebruikt, waarvoor bij de herinrichting de bima richting heilige ark is verplaatst. De ‘kleine sjoel’ is nu als synagoge in gebruik. De hier geplaatste eikenhouten arke met decoratief kuifstuk in rococo-vormen dateert van omstreeks 1757 en zal afkomstig zijn van de toen als synagoge ingerichte voorm. Librije van het Broederenklooster.

< >