Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Boerderijen in Delden

betekenis & definitie

Boerderijen. Van de vele stadsboerderijen in de kern van Delden zijn er twee bewaard gebleven.

De meeste kregen in de 19de eeuw een nieuw voorgedeelte, waarbij de stal naar het achterste deel van het kavel werd verplaatst. Meijlingstraat 3 is een waarschijnlijk 18de-eeuws diep pand met houten inrijpoort.

Het gebouw heeft een houtskelet en vakwerkwanden met baksteenvulling op een zandstenen plint. Van het langgerekte, eenlaags hoekpand Langestraat 60 heeft het achterste deel met staldeur nog een houtskelet.

Het waarschijnlijk 17de-eeuwse woongedeelte is in het tweede kwart van de 19de eeuw in steen herbouwd en kreeg een voorgevel in neoclassicistische trant.Aan de rand van het stadje of geheel door nieuwbouw ingesloten staan diverse oude langhuisboerderijen. Boerderij Vossenbrink 1-3 heeft in de balk boven de niendeur een inscriptie en het jaartal ‘1754’. Op het erf staat een houten schuur met gedeeltelijk gemetselde plint. Oude Benteloseweg 32 is een 19de-eeuwse langhuisboerderij onder een hoog zadeldak, behorend tot het landgoed Twickel. Op het erf staat een voor het landgoed typerende, zwart geteerde driebeukige schuur.

Andere voorbeelden zijn Steinwegstraat 38 (omstreeks 1800), met een voorgevel voorzien van houten voorschot, Brinkweg 3 (1846), boerderij Wijnhuis (Brinkweg 15) uit 1872 en Brinkweg 1 (1915). Interessante dwarshuisboerderijen aan de rand van Delden zijn Bruggeman (Hengelosestraat 22) uit 1880 en Braamrot (Twickelerlaan 4) uit omstreeks 1900.