Volkswoningbouw. Nadat in 1899 de woningbouwvereniging Eindhoven Vooruit was opgericht, volgde in 1911 de Vereeniging tot Verbetering der Volkshuisvesting.
In beide had Philips een belangrijke stem, waardoor ten oosten van de Philipsfabriek vanaf 1909 het Philipsdorp (Frederiklaan e.o.) tot stand kwam. G.J. de Jongh leverde het stedenbouwkundig plan.'De woningen voor ‘vaklieden, bazen en kantoorbedienden’ verrezen in twee fasen, naar plannen van Philips-architect C. Smit en gemeentearchitect L.J.P. Kooken. In 1921 ontwierp Kooken in opdracht van de R.K. Werkliedenvereeniging St. Joseph een arbeiderswijk ten zuiden van de Tongelresestraat.
Haaks op de Kempense Baan, de centrale as, staan twee voor dergelijke wijken kenmerkende poortgebouwen, uitgevoerd in eenvoudige baksteenbouw met simpele expressionistische details. Het tuindorp ‘De Burgh’, beter bekend als het Witte Dorp (Burghplein e.o.) is een goed voorbeeld van betere burgerwoningbouw in functionalistische stijl. Karakteristieke elementen zijn witte gevels, overstekende zadeldaken, erkers en balkons. Op initiatief van bouwmaatschappij P. van Grootel, die in de Tilburgse wijk Zorgvlied ervaring had opgedaan, kwamen in 1937-'38 82 van deze woningen tot stand naar plannen van W.M. Dudok. De Levensverzekeringsmaatschappij ‘De Utrecht’ trad voor het eerst op als particuliere investeerder in dit woningbouwproject.