Monumenten in Nederland: Noord-Brabant

Ton Kappelhof, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Nelleke Reijs en Ronald Stenvert (1997)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Verdedigingswerken in Willemstad

betekenis & definitie

Verdedigingswerken. De grotendeels in 1583-'87 aangelegde vestingwerken bestaan uit een hoofdwal met zeven, naar de provincies van de Republiek genoemde, bastions Binnendijks liggen de bastions Holland, Zeeland, Utrecht, Friesland en Overijssel.

De twee buitendijkse bastions Gelderland en Groningen zijn in 1603 aangelegd; oorspronkelijk bevonden zich hier twee redoutes. Om de hoofdwal lopen de vestinggracht en een enveloppe met buitengracht.

Twee beren sluiten het binnendijkse deel van de vestinggracht af en vormen de verbinding met de dijk langs het Hollands Diep. De westelijke beer is een aarden dam, die aan de oostzijde is van baksteen en voorzien van een monnik.

De vesting had twee poorten, maar die zijn verdwenen: de waterpoort aan de havenzijde in 1872 en de landpoort, aan het einde van de Landpoortstraat, al in 1792. Vóór de voormalige landpoort ligt een in 1625 aangelegd en later vergraven ravelijn.

Op het bastion Utrecht staat een kruitmagazijn uit 1811. Op de flanken van het bastion Holland staan enkele door de Duitsers gebouwde betonnen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.