Monumenten in Nederland: Noord-Brabant

Ton Kappelhof, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Nelleke Reijs en Ronald Stenvert (1997)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De psychiatrische inrichting Vrederust in Halsteren

betekenis & definitie

De psychiatrische inrichting Vrederust (Hoofdlaan 4-18 en 7-13) is aangelegd op de plaats van de landgoederen Buitenrust en Oude Loo, ten oosten van Halsteren. De inrichting werd betaald door de Vereniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen in Zeeland.

Het heeft een landelijk karakter, aansluitend op de bosrijke omgeving, en wordt ontsloten door in elkaar gevlochten ellipsvormig wegen en een rechte noord-zuidlaan (Hoofdlaan).Het complex omvat een hoofdgebouw, een kerk, paviljoens en dienstgebouwen, een watertoren en woningen voor artsen en personeel. De watertoren dateert uit 1908 en heeft een verjongende schacht en een fors waterreservoir. De paviljoens zijn hoofdzakelijk tussen 1908 en 1912 opgetrokken naar ontwerpen van B.F. Boeyinga, zoals ‘De Schorre’ (Hoofdlaan 6), in 1908 gebouwd als observatiepaviljoen en in 1933 uitgebreid. Het in 1912 als geriatriepaviljoen gebouwde pand Hoofdlaan 4 heeft een samengestelde bouwmassa met vierkante torens met vakwerkgeveltoppen. F.G.C.

Rothuizen ontwierp de in 1922 gebouwde kerk ‘De Ark’, een kleine bakstenen zaalkerk met korte transepten en een vierkante toren met spits. De kerk werd verbouwd in 1950. Het hoofdgebouw (Hoofdlaan 8) werd omstreeks 1930 gebouwd op een vrije plattegrond met samengestelde schild- en zadeldaken en terzijde een karakteristieke ronde toren met belvedère. Het ontwerp van B.F. Boeyinga vertoont een sterke invloed van de Engelse landhuisbouw. De hal is versierd met art deco-elementen. In de jaren dertig heeft men de inrichting nog verder uitgebreid, voornamelijk met paviljoens, eveneens naar ontwerp van Boeyinga.