Monumenten in Nederland: Noord-Brabant

Ton Kappelhof, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Nelleke Reijs en Ronald Stenvert (1997)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in Raamsdonk

betekenis & definitie

De Herv. kerk (Kerklaan 4) is een kruiskerk met laat-13de-eeuwse toren, een transept en driezijdig gesloten koor uit het eind van de 15de eeuw en een driebeukig, pseudo-basilicaal schip uit omstreeks 1500.

De kerk liep in de 18de en de 19de eeuw zware schade op door branden en noodweer en onderging daarna diverse wijzigingen. De zijmuren van het schip werden verhoogd en enkele ramen werden vergroot. Met uitzondering van een venster aan de noordzijde heeft men de oorspronkelijke traceringen overal vervangen door houten kozijnen. De hardstenen ingangsomlijstingen aan de west- en de zuidzijde dateren uit de tweede helft van de 18de eeuw. De toren telt vier geledingen en is voorzien van rondboognissen en -friezen. Een later toegevoegde vijfde geleding is in 1930 gesloopt, waarna het lage tentdak is aangebracht.

Tijdens een restauratie in 1955 zijn de 19de-eeuwse topgevels van het transept vervangen door meer met het geheel harmoniërende exemplaren. Verder werden de rijk gedetailleerde steunberen van koor en transept hersteld. Het interieur heeft gewelven van stucwerk en spitsboogarcades op zuilen met lijstkapitelen tussen de schipbeuken. Tot de inventaris behoren een koperen lessenaar en een doopbekkenhouder (18de eeuw), een neogotische preekstoel en een door de firma Van Dam vervaardigd neogotisch orgel (1881). Op de toegangsdam naar de kerk staan hardstenen hekpalen uit de tweede helft van de 18de eeuw.