Gepubliceerd op 02-01-2020

Scholen in Sittard

betekenis & definitie

Scholen. De voorm.

Latijnse School van het St.-Petruskapittel (Kerkplein 14-15) werd na de stadsbrand van 1677 herbouwd in 1691-'99. Dit dwarse tweelaags pand kreeg begin 19de eeuw het huidige uiterlijk.

De voorm. openbare lagere school (Kapittelstraat 6) is een langgerekt eenlaagspand met tweelaags hoekhuis (onderwijzerswoning) en een haakse vleugel. De school kwam in 1863 tot stand naar een ontwerp met neoclassicistische elementen van C.

Weber. In 1882 volgde naar ontwerp van Joh.

Kayser een uitbreiding en in 1911 werd de speelplaats gedeeltelijk overkapt naar plannen van J. Wielders.

Thans huisvest het gebouw het ‘Museum het Domein’. Het voorm. verenigingsgebouw van de Broederschap St.

Franciscus Xaverius (Kloosterplein 3) kreeg het huidige uiterlijk rond 1900 toen de zusters ursulinen er de door hen in 1891 gestichte bewaarschool onderbrachten.

Deze tweelaags gangschool is thans genoemd naar de schrijver en componist J.

Erens. Het voorm.

Bisschoppelijk College ‘St. Joseph’ annex R.K. lagere jongensschool ‘St.

Joseph’ (Parklaan 4) is een fors pand voorzien van drie risalieten met topgevels, een haakse zijvleugel en een middenvleugel met kapel. Het complex verrees in 1908 als gymnasium naar een ontwerp met neogotische details van N.

Ramakers. De uitbreiding bij de zuidoosthoek werd in 1925 gerealiseerd naar plannen van J.

Wielders in verband met de vestiging van de H.B.S. en een internaat. Een gedeelte van het complex is in 1987 gesloopt.De voorm. Teekenschool (Rijksweg Zuid 43) is een U-vormig neogotisch eenlaagspand uit 1907 voorzien van een middenrisaliet met topgevel. Het is, onder invloeden van de Roermondse tekenschool, mogelijk ontworpen door J. Beurskens. Als directeur van de school ontwierp hij zelf de in 1913 toegevoegde directeurswoning (Rijksweg Zuid 41). Van zijn hand is ook de voorm.

Ambachtsschool (Rijksweg Zuid 70), een fors tweelaags hoekpand met vleugels rond een binnenplaats. De twee haakse hoekvleugels kwamen in 1918 tot stand met rationalistische elementen. De school is tussen 1930 en 1973 enkele malen uitgebreid. Tweelaags gangscholen naar ontwerp van J. Beurskens zijn verder de voorm. R.K. lagere- en U.L.O.-school (Engelenkampstraat 23), gebouwd in 1921 voor de Zusters van het Kostbaar Bloed en nadien uitgebreid, en de voorm.

R.K. lagere Rosa- en Mariaschool voor meisjes (Kloosterplein 5), thans St.-Petrusschool, gebouwd in 1922 voor de zusters ursulinen. De ingang van deze langgerekte twaalfklassige school bevond zich oorspronkelijk in het topgevelgedeelte aan de Deken Tijssenstraat. De gevelsteen uit 1680 herinnert aan het feit dat hier de woning stond van Hermannus Clercx, scholaster van het St.-Petruskapittel.

Met expressionistische vormen ontwierp J. Wielders de voorm. R.K. lagere jongensschool St. Joseph (Wilhelminastraat 2), een eenlaags gangschool met tweelaags onderwijzerswoning uit 1924. Functionalistisch is zijn ontwerp voor de in 1934-'35 gebouwde voorm. R.K.

School voor Maatschappelijk Werk (Gouverneur van Hövellstraat 2). Ook de uitbreiding uit 1950 is van zijn hand. Een mooi voorbeeld van een wederopbouwschool is de Trevianumschool (Deken Haenraetsstraat 1) die in 1959 als Serviamlyceum is gebouwd. Het pleister-sgrafitti rondom enkele vensters is van de hand van J.H.A.M. van Groenendael-Wielders.