Gepubliceerd op 02-01-2020

Ingber in Gulpen

betekenis & definitie

Ingber. Dit wegdorp ten westen van Gulpen ontstond in de middeleeuwen en heeft verschillende interessante boerderijen.

De Kapittelshof (Ingberdorpsstraat 29) is een grote herenhoeve die tot 1795 bij het O.L.-Vrouwekapittel te Aken behoorde. Het complex wordt gevormd door verschillende rond een binnenplaats gegroepeerde gebouwen uit de periode 1710 tot 1863.

Aan de linkerzijde van de hof bevindt zich een grote bakstenen schuur uit 1710 (gevelsteen) met mergelbanden en uilengaten. De L-vormige vakwerkhoeve Ingberdorpsstraat 13 is aan de straatzijde voorzien van een mergelstenen puntgevel met duivengaten en oorspronkelijk van de jaartalankers ‘1721’.

Het vrijstaande stalgebouw in vakwerkbouw heeft een vernieuwde bakstenen voorgevel. De U-vormige vakwerkhoeve Ingberdorpsstraat 14 stamt ook uit de 18de eeuw.

Ingberdorpsstraat 17-19 is een vakwerkhoeve die deel uitmaakt van een groter complex gegroepeerd rond een binnenplaats, met aan de straatzijde een bakstenen vleugel (Ingberdorpsstraat 21). De Rozenhof (Ingberdorpsstraat 38) is een U-vormige hoeve uit het begin van de 19de eeuw.

De schuur en de voorgevel van het woonhuis zijn versierd met mergelstenen speklagen. Het 19de-eeuwse boerenhuis Ingberdorpsstraat 9 is uitgevoerd in vakwerk met een in baksteen vernieuwde voorgevel.

De O.L.-Vrouwe van Fatimakapel (Ingberdorpsstraat ong.) is een in Kunradersteen opgetrokken wegkapel met dakruiter en klokje (1946), gebouwd in 1949 naar ontwerp van H.G. Akkermans.