Gepubliceerd op 02-01-2020

De voorm. augustijnenkerk in Maastricht

betekenis & definitie

De voorm. augustijnenkerk (Kesselskade 43) is een zaalkerk uit 1659-'61, waaraan in 1920 een smaller, recht gesloten koor is toegevoegd. De in Zuid-Nederlandse barokstijl uitgevoerde façade heeft mergelstenen decoraties en drie pilasterstellingen.

Boven de ingang zit een tekstcartouche met het jaartal ‘1659’. Het centrale rondboogvenster wordt bekroond door het stadswapen en daarboven is het wapen van begunstiger Hendrick Huyn van Geleen aangebracht.

De met grote voluten uitgevoerde topgevel bevat een groot reliëf met een voorstelling van het vlammende hart van St. Augustinus.

Een klein medaillon met de voorstelling van Maria herinnert aan de laat-middeleeuwse kapel van Maria ten Oeveren, waarin de augustijnen begin 16de eeuw hun klooster vestigden. Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf met rococo-stucwerk.

De rond 1920 en rond 1975 gerestaureerde kerk dient nu onder meer als repetitieruimte voor de Koninklijke zangvereniging Maastreechter Staar. Achter de kerk staat de voorm. pastorie (Mariastraat 2-4), een U-vormig gebouw uit circa 1922 in traditionalistische vormen.

Een gevelsteen boven de ingang (nr. 4) toont het gesloopte augustijnenklooster.