Gepubliceerd op 02-01-2020

De Rensumaborg in Uithuizermeeden

betekenis & definitie

De Rensumaborg (Rensumalaan 3), gelegen op een omgracht terrein, bestaat uit een gepleisterd eenlaags huis met afgeknot schilddak en een gepleisterd schathuis met schilddak. De borg heeft een 17de-eeuwse oorsprong en wordt in 1623 voor het eerst vermeld.

De huidige opzet dateert uit 1700 toen de borg in opdracht van Onno Tamminga van Alberda en Josina Petronella Clant werd herbouwd. Kort na de aankoop in 1829 door Oncko van Swinderen kreeg het huis zijn huidige uiterlijk; het pleisterwerk, de kap, de dakkapel met balkon op consoles en de vensters dateren alle uit de 19de eeuw.

Het hoger opgetrokken middendeel met pilasters aan de achterzijde is 18de-eeuws. Het pand werd in 1974-'77 gerestaureerd naar plannen van P.L. de Vrieze.Het aan de noordwestzijde met het huis verbonden schathuis heeft nog wel 17de-eeuwse elementen, zoals de kloostervensters met natuurstenen kalf (Groninger vensters). Rond 1760 heeft men het schathuis naar voren verlengd en in de 19de eeuw is het gepleisterd. De voorm. sarrieshut (Hoofdstraat 124) is een eenvoudige eenlaags woning met zadeldak tussen topgevels voorzien van vlechtingen.

< >