Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Pakhuizen in Arnhem

betekenis & definitie

De Korenmarkt was vanaf de middeleeuwen een centrum van graanhandel. De graanpakhuizen aan de markt hebben laat-19de-eeuwse, op de Hanzegotiek geïnspireerde gevels, mogelijk naar ontwerp van J.W.

Boerbooms.Het voorm. pakhuis Korenmarkt 29 van de ‘Graanhandel Const. Reijers’ verrees in 1895 als geheel nieuw gebouw op een oude (dicht gestorte) kelder. Inwendig zijn er zware balklagen, ondersteund door standvinken en een hijsradinstallatie. Aardige pakhuizen aan de noordzijde van de markt zijn: Korenmarkt 12, Korenmarkt 13 (1885) en Korenmarkt 14-15. Sinds de jaren zeventig van de 20ste eeuw hebben deze pakhuizen een horecafunctie, waartoe serres en terrassen zijn aangebracht. Nabij de Korenmarkt staat het laat-19de-eeuwse voorm. pakhuis Varkensstraat 34-35 met grote ronde gietijzeren vensters.

Ook elders in de stad zijn interessante pakhuizen te vinden, zoals het voorm. Arnhems Veem (Amsterdamseweg 23) uit 1883 later voorzien van de naam ‘Valburg’ - en het voorm. pakhuis Wezenstraat 6 uit circa 1905 met jugendstil-details. Bijzonder is het voorm. zaadpakhuis van de Nederlandsche Heidemaatschappij (Nieuwe Kade 14). Het verrees in 1914 naar een ontwerp van J.G. Wiebenga in rationalistische stijl. De gevels van deze betonskeletbouw zijn gemetseld met holle betonblokken.

Vanwege het ontkiemen van de zaden kreeg het gebouw relatief veel vensters. Het in 1932 uitgebreide en recent roomwit gesausde gebouw huisvest nu een kantoor.