Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De Voorst in Eefde

betekenis & definitie

(Binnenweg 10) is een monumentaal landhuis in strak classicistische vormen. Het geheel in zandsteen uitgevoerde hoofdgebouw met middenrisasaliet en pilasterstelling wordt door middel van gebogen colonnades met de twee bouwhuizen verbonden.

Arnold Joost van Keppel, vertrouweling van koning-stadhouder Willem III en sinds 1696 Earl of Ablemare, liet dit huis in 1695-'97 bouwen ter plaatse van een mogelijk 15de-eeuwse spieker. Het ontwerp wordt wel aan Jacob Roman toegeschreven; Daniël Marot is vrijwel zeker verantwoordelijk voor de interieurs en de geometrische tuinaanleg. In 1846 werd het huis gekocht door de speculant G.B.F. Hesselink, die de met lood bedekte kap, de kolonnade en de bouwhuizen liet slopen en ook grote delen van het interieur te gelde maakte. In 1875 kwam het huis in bezit van H.G.J. Völcker van Soelen, die kort daarop een nieuwe oranjerie liet bouwen, rond 1880 gevolgd door een portierswoning (Binnenweg 2) en een neoclassicistische jachtopzienerswoning (Binnenweg 3).

In 1899 werd een kopie van het originele, nu in het Rijksmuseum te Amsterdam staande, ingangshek geplaatst. Naar plannen van M.A. en J.J. van Nieukerken zijn in 1908-'09 de colonnades en de bouwhuizen hersteld; de laatste echter niet zoals oorspronkelijk in baksteen, maar in natuursteen.

L.A. Springer zorgde voor de heraanleg van de formele tuin. In 1943 brandde het hoofdgebouw geheel uit, waarna in 1956-'57 opnieuw een restauratie volgde.