Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in Maurik

betekenis & definitie

De Herv. kerk in Maurik (Kerkplein 1), oorspronkelijk gewijd aan St. Maarten, is een driebeukige pseudobasilicale kerk met hoger, driezijdig gesloten koor en een toren van vijf geledingen met ingesnoerde naaldspits.

De onderste vier geledingen van de toren dateren uit de tweede helft van de 14de eeuw; de bovenste geleding is begin 16de eeuw toegevoegd. Het koor verrees in de tweede helft van de 15de eeuw. In het eerste kwart van de 16de eeuw is het huidige schip met zuidportaal opgetrokken ter vervanging van een 15de-eeuws schip, waarvan de kapconstructie opnieuw is gebruikt. De kerk is in 1920-'25 gerestaureerd onder leiding van H.J. Tiemens. Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf (schip), halve tongewelven (zijbeuken) en in het koor door kruisribgewelven en een straalgewelf op figurale kraagstenen.

In het koor en op de schippijlers bevinden zich schilderingen uit de tweede helft van de 15de eeuw, met afbeeldingen van onder meer enkele heiligen, de vier kerkvaders en een Piëta. Tot de inventaris behoren enkele 17de-eeuwse grafzerken, een preekstoel (eerste kwart 17de eeuw) op de stenen voet van een 15de-eeuws doopvont -, een schepenbank (1692) en een door P. van Oeckelen & Zn. gebouwd orgel (1867). De voorm. pastorie (Kerkplein 8) is een tweebeukig pand uit 1840 naar ontwerp van K. Smits; momenteel dient het pand als verenigingsgebouw.