Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De Engelenburg in Brummen

betekenis & definitie

(Eerbeekseweg 6) is een voorm. havezate. In de 16de eeuw kwam mogelijk in twee fasen een onderkelderd L-vormig gebouw tot stand.

Bij de herbouw na een vernieling in 1624 verrees in opdracht van Jacob Schimmelpenninck van der Oye een vierkante toren in de binnenhoek; aan de noordzijde werd een vleugel toegevoegd.In 1730 kwam het huis in bezit van Assueer van Heeckeren, heer van Ruurlo. Hij liet het middenrisaliet aan de achterzijde bouwen met een deuromlijsting in een overgang van Lodewijk XIVnaar Lodewijk XV-vormen. Uit die tijd stammen verder een wapensteen en inwendig een gesneden trap en een stucplafond in Lodewijk XV-stijl. Bij een ingrijpende verbouwing in opdracht van Judith van Walrée-van Lennep in 1828 kreeg het huis de huidige gepleisterde neoclassicistische voorgevel met portiek op vier ionische zuilen en een koepeltorentje. Na 1880 werd aan de achterzijde een serre toegevoegd. Sinds 1998 is het gebouw als conferentieoord in gebruik.

De tuinbeelden vertonen Lodewijk XIV-vormen; de hekpijlers met siervazen Lodewijk XV-vormen. De parkaanleg, naar ontwerp van H. van Lunteren, stamt uit circa 1828. In 1911 liet S. van Citters een bloementuin toevoegen naar plannen van

L.A. Springer. De dienstwoning annex koetshuis (Eerbeekseweg 10) stamt ook uit die tijd.