Gepubliceerd op 02-01-2020

Roodkerk (Readtsjerk) in Oentsjerk

betekenis & definitie

Roodkerk (Readtsjerk) (gemeente Dantumadeel). Dorp ten noordoosten van Oentsjerk, ontstaan op een uitloper van de hogere gronden van de Trynwalden.

De Herv. kerk (Kerkweg 17), oorspronkelijk gewijd aan St. Martinus, is een vierzijdig gesloten zaalkerk met houten geveltoren.

Van de vroeg-12de-eeuwse romaanse kerk is de tufstenen noordmuur nog zichtbaar. De westgevel is rond 1775 vernieuwd en voorzien van een geveltoren; daarin hangt een door Nicolaus gegoten klok (1307).

Waarschijnlijk heeft men in 1846 de romaanse zuidmuur beklampt en de huidige koorsluiting gebouwd. De kerk bevat rouwborden voor Feijo Haring Harinxma thoe Heeg († 1779) en zijn vrouw Tzietske van Heemstra († 1778), bewoners van de Camminghastate te Aldtsjerk.

De boerderij Helbird 7 is een kop-hals-rompboerderij van mogelijk laat-18de-eeuwse oorsprong, met een bakhuis en bijschuren. De poldermolen ‘De Hoop’ (bij Rietveldsweg 2b) is een met riet gedekte achtkantige grondzeiler op veldmuren, voorzien van een vijzel.

De in 1863 gebouwde molen is in 1911 vanuit Groningen naar de huidige plaats overgebracht en bemaalde voorheen de Roodkerkerpolder. De molen is in 1999 gerestaureerd.