Gepubliceerd op 02-01-2020

Arbeiderswoningen in Harlingen

betekenis & definitie

Arbeiderswoningen. De eerste arbeiderswoningen werden gebouwd in de buurt van de Havenweg.

De in 1901 ontstane woningen aan weerszijden van de Dokstraat hebben afwisselend een tuit- of trapgevel met neorenaissancedetaillering. Aan de Havenweg, Nutstraat, Caspar di Roblessestraat en Nieuweweg staan arbeiderswoningen uit 1909-'10, gebouwd in opdracht van de bouwvereniging Harlingen als onderdeel van de sociale woningbouw in het havengebied.

Deze eenlaags woningen hebben een zadeldak tussen tuitgevels, waarbij de voorgevels zijn geaccentueerd met banden gekleurd metselwerk. De woningen Havenweg 39, Nutstraat 3 en Caspar di Roblesstraat 2b zijn ontworpen door L.

Torenbeek, evenals de woningen Nieuweweg 2-4. Naar plannen van O.

Lofvers bouwde men de woningen Havenweg 41-53 (tegenwoordig met wit gesausde voorgevels), Nutstraat 5-19 en Nutstraat 8-16. Het Rode Dorp (Nicolaus Baurstraat e.o.) ontstond in de jaren twintig van de 20ste eeuw op basis van een door gemeentearchitect P. van der Werff ontworpen uitbreidingsplan uit 1915; alleen het noordelijk deel van het plan is gerealiseerd.

De arbeiderswoningen zijn gebouwd in rijen van verschillende lengte met daarnaast enkele kleinere blokken. Goede voorbeelden zijn de woningen Riedstraat 38-52 met een doorgaand zadeldak voorzien van dakkapellen.

Aan de rand van Rode Dorp staat het blok middenstandswoningen Midlumerlaan 2-10 (circa 1930). Deze huizen hebben op de gevelhoeken vijfzijdige erkers, die zijn doorgetrokken naar de verdieping.