Kunstgeschiedenis

Amsterdam Boek (1959)

Gepubliceerd op 27-01-2022

Oceaniërs – Oceanië - Admiraliteitseilanden

betekenis & definitie

DE KUNST DER OCEANIËRS: DE ADMIRALITEITSEILANDEN

De westelijke eilanden van Melanesië vertonen rassen- en cultuurverwantschap met Nieuw Guinea, vooral de Admiraliteitseilanden. Vele cultuurgoederen zijn identiek aan die van Nieuw Guinea, bijvoorbeeld de mannenhuizen met hun snijwerk; alleen

hebben de slaapbritsen gesneden voeten. Ook de versiering van voor- en achtersteven van de boten met snijwerk is karakteristiek.

Grote schotels uit hout, vaak met een doorsnede van 0,80 m, hebben fraai gesneden bovenranden aan de buitenkant en de grepen zijn gesneden als dierfiguren. Zeer fraai zijn ook de opengewerkt gesneden grepen van de scheplepels. De in het oosten gebruikelijke borstversiering uit grote ronde mosselschelpen, met

opgelegd snijwerk uit schildpad, duikt ook hier reeds op, evenals de spleettrom voor de trommentaal; door middel van snijwerk worden mannelijke van vrouwelijke trommen onderscheiden.

De dansschorten, die van voren en van achteren worden gedragen, zijn specifiek voor deze eilanden. Het bovenstuk is bont geborduurd met papegaaiveren; het onderstuk bestaat uit een borduursel van kralen uit schelpschijfjes en zaadkralen in wit-zwarte geometrische patronen.

Een eigen nijverheid van deze eilanden vormen de speren, dolken en puntbijlen met obsidiaanklingen, die op de greep en de schachten worden gekit en vervolgens kleurig geornamenteerd. Vaak wordt de schacht ook nog figuraal besneden.

door Prof. Dr. D. J. Wolfel.