Oogontsteking.
Kervel (Anthriscus cerefolium): de gewone kervel; ook tamme kervel, soep- of moeskervel.
De gehele verse plant. Het oog instilleren (= indruppelen) met enkele druppels kervelsap.
Korenbloem (Centaurea cyanus): de blauwe korenbloem; ook roggebloem.
De bloemen. 10% infuus, 30 minuten laten trekken. Aanbrengen op de getroffen plek.
Noteboom (Juglans regia): de walnote- of okkernoteboom.
De bladeren. 6% decoct, 15 minuten laten koken. Gebruiken om het oog uit te wassen.
Ogentroost (Euphrasia officinalis): de stijve ogentroost; ook ogenklaar, klaaroog.
De gehele bloeiende plant. 10% decoct, 10 minuten laten koken. Gebruiken voor uitwendige behandeling.
Peterselie (Petroselinum sativum); ook visgroente.
Het oog instilleren (= indruppelen) met enkele druppels peterseliesap.
Sla (Lactuca sativa): de kropsla; ook latuw.
De bladeren. Een handvol bladeren gedurende 5 minuten koken in wat olijfolie. Laten afkoelen en aanbrengen op de ogen.