Stuifmeel betekenis & definitie

In het voorjaar produceren bomen en bloeiende grassen bij warm, zonnig weer en een lage luchtvochtigheid veel stuifmeel.

Stuifmeelkorrels, ook wel pollen genaamd, afkomstig van dennen, berken, sparren en andere coniferen kunnen bij een krachtige wind afstanden afleggen van honderden kilometers. Wanneer de wind in de nacht gaat liggen, valt het stuifmeel op het aardoppervlak. Hier wordt het als een dun lichtgeel laagje zichtbaar.

Stuifmeel wordt vaak aangezien voor zand of saharastof. Het is vooral goed zichtbaar op tuinmeubilair en auto's. De hoeveelheden zijn groot. Op een schuin liggend tuimelraam met een oppervlak van één vierkante meter komen onder gunstige omstandigheden naar schatting meer dan een miljard stuifmeelkorrels terecht. Deze zijn voornamelijk afkomstig van de den, spar en berk.

Veel stuifmeel komt ook van grassen, die in het voorjaar in bloei komen. Dat stuifmeel kan bij inademing aanleiding geven tot verschijnselen van hooikoorts, zoals niezen of tranende ogen. Vooral in of na een periode met zonnig en droog weer zit er veel stuifmeel in de lucht. Een oostenwind kan met stuifmeel beladen lucht aanvoeren uit Centraal- en Oost-Europa. Hier groeien veel bomen die later bloeien dan in ons land. Verder waait er door een droge oostenwind veel stuifmeel op van de grond.

Speciale verwachtingen en informatie over hooikoorts en stuifmeel op de pagina's 709 en 714 van NOS-Teletekst. Pollennieuws.nl biedt een vijfdaagse verwachting van de hooikoortsbelasting gebaseerd op gegevens van het KNMI, actuele meldingen en historische gegevens.

Gepubliceerd op 14-06-2016