(van ijzer) is, scheikundig gesproken, waterhoudend ferri-oxyde, hetwelk ook nog koolzuur, sulfaat, chloor kan bevatten. De snelheid, waarmede ijzer roest, hangt, behalve van de samenstelling van dit ijzer, sterk af van de temperatuur, den toestand van de atmosfeer, den bewegings- of rusttoestand van het ijzer en waarschijnlijk ook nog van een aantal onbekende factoren; want hoewel er juist de laatste jaren veel onderzoekingen op het stuk van r. verricht zijn, valt er nog veel op te helderen.
Het volgende schijnt inmiddels vast te staan: r. wordt vooral veroorzaakt door kleine druppeltjes water, in het bijzonder wanneer deze dauw telkens opnieuw neerslaat; het roesten begint in fijne scheurtjes van het oppervlak en breidt zich dan verder uit. R. wordt bevorderd door in het water opgeloste stoffen, vooral wanneer deze van zuur karakter zijn, en door bepaalde vaste stofjes, zooals kool, op het oppervlak.
Deze punten verklaren voor een groot deel de waarnemingen, die men gedaan heeft omtrent vlugger en langzamer roestend ijzer. Het roest langzaam in woonkamers, waar gestookt wordt (droge atmosfeer, weinig verandering in temp. en relatieve vochtigheid); in industrie-streken, waar de lucht veel roet en zwaveligzuur bevat, sneller dan in landelijke omgeving.Zernike.