Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 02-10-2019

Raffineeren

betekenis & definitie

Een bewerking door middel van een chemisch proces, zoodat het product in een meer veredelden of meer zuiveren vorm verkregen wordt, zooals bij het r. van olieproducten (→ Aardolie, sub Raffinage), zout, suiker, enz.

Bij r. van suiker wordt uitgegaan van ruwsuiker. Deze wordt opgemaischt, in centrifuges afgedekt met stoom, water of verdunde suikeroplossingen. De overblijvende suiker wordt opgelost. De oplossing wordt gezuiverd met name door filtratie over beenderkool of, zooals tegenwoordig veelal geschiedt, over actieve, poedervormige koolsoorten. Daarna wordt ingedampt onder luchtledig, waarna volgen kristallisatie, malaxeeren (→ Malaxeur), centrifugeeren. In de raffinaderij worden allerlei speciale producten en kwaliteiten vervaardigd, zooals melis, tabletten, cubes, brooden, enz.

Voor de beschrijving der fabricage-methoden van deze speciale producten moet naar handboeken worden verwezen. Terwijl tegenwoordig consumptiesuiker ook rechtstreeks bij de suiker-fabricage uit bieten en ook wel uit riet verkregen wordt, werd witte consumptiesuiker vroeger uitsluitend door r. verkregen. P. J. H. v. Ginneken