Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 02-10-2019

Pulp

betekenis & definitie

In de beetwortelsuikerindustrie het product, dat na uitlooging der suiker uit de snijdsels der bieten, en na persing (pulppersen) ter verwijdering der overtollige hoeveelheid water, overblijft. De op deze wijze verkregen p. wordt natte p. genoemd.

De natte p. vormt een uitstekend veevoeder. Het is echter voor den veehouder noodig, deze in te kuilen, ten einde haar voor bederf te bewaren.

Bovendien is het transport duur, daar natte p. dooreengenomen slechts 10% droge stof bevat. De p. wordt daarom in de suikerfabriek dikwijls gedroogd, na eerst nog, ter verwijdering van zooveel mogelijk water, zorgvuldig te zijn geperst.Andere soorten p. zijn appelpulp en p. van zacht fruit, welke als grondstof of als tusschenproduct in de jamfabricage wordt gebruikt. Het versche fruit, ontdaan van stelen, blaadjes, enz., wordt, na te zijn gewasschen, al of niet gekookt in vaten (onder toevoeging van een conserveermiddel) of in blikken (gesteriliseerd) geconserveerd. Deze p. kan eenige jaren bewaard worden en wordt naar behoefte gebruikt voor de fabricage van jams e.d.

P. J. H. v. Ginneken.