Protest is in het recht het op door de wet voorgeschreven wijze protesteeren wegens het niet-verrichten van een bepaalde handeling door den betrokkene met betrekking tot een handelspapier. Doorgaans betreft het het niet-accepteeren of het niet-betalen.
Naar Ned. recht (art. 143 vlg., 218 vlg. W. v.
K.) geschiedt het p. bij een akte, door een der daarvoor aangewezen ambtenaren in tegenwoordigheid van twee getuigen. Het p. van non-acceptatie behoort te geschieden binnen den voor de acceptatie gestelden termijn; het p. van non-betaling uiterlijk den tweeden werkdag na den vervaldag.
Indien een wissel- of chèqueschuldenaar, onder welke dus begrepen zijn trekker en endossanten, op het papier heeft gesteld en onderteekend „zonder kosten”, „zonder protest” of dgl. clausule, dan is de houder jegens hem van het opmaken van p. ontslagen. Een verklaring van den betrokkene op den wissel of chèque, dat hij de acceptatie of de betaling weigert, kan met p. gelijk staan (vereenvoudigd p.).
Ariëns In het Belg. recht wordt het p. geregeld door de wet van 10 Juli 1877. Het p. van niet-aanneming of van niet-betaling moet worden opgemaakt door een deurwaarder.
Het moet gebeuren in de woonplaats, op het effect vermeld, en bij gebrek aan aanwijzing in de woonplaats van hem, door wien het effect betaalbaar is. De akte van p. moet vermelden: het bedrag van het effect; den vervaldag; de tegenwoordigheid of de afwezigheid van hem, die betalen moet; de redenen der weigering van acceptatie of van betaling en de onbekwaamheid of weigering om te teekenen; de acceptatie en de betaling ter eere; de namen en voornamen van den persoon, wien het briefje afgegeven wordt; de ontvangen rechten en vergoedingen.Het p. is aan openbaarheid onderhevig. De openbaarmaking is geregeld door art. 443 van de faillissementswet. Een tabel der p. wordt op de griffie van elke handelsrechtbank gehouden, ieder kan er inzage van nemen. Behalve de officieele openbaarmaking bestaat ook een buitengerechtelijke publiciteit. Bepaalde bladen kondigen de p. af. Rondou