is het, door middel van een na eenigen tijd tot versteening overgaand verbindingsmiddel (metselspecie), samenvoegen volgens een bepaald verband van natuur- of kunstmatige steenen van regelmatige vormen, waardoor een bouwonderdeel gevormd wordt.
Opgaand muurwerk wordt gemetseld tusschen, met behulp van een schietlood, verticaal gestelde houten balkjes, zgn. profielen, terwijl in langsrichting de strakke lijn verkregen wordt door het spannen van horizontale touwen tusschen deze latten (zgn. metseldraad). Bogen en gewelven worden gemetseld over te voren op te stellen houten mallen. Het volgen van een bepaald → metselverband maakt het noodig, dat alle maten van een gebouw als muurlengten, wijdten van raam- en deuropeningen, enz. een veelvoud zijn van de kopbreedte van de te gebruiken steen; hierbij is er rekening mede te houden, dat de kopmaten van verschillende steensoorten varieeren.
Als ambacht stond het m. in vroegere eeuwen op een veel hooger peil dan heden ten dage. Het streven was toen om de in het gezicht komende voegen zoo dun mogelijk te maken; bij oude gevels ziet men wel voegen, die nog geen mm dik zijn, waartoe de steenen aan onder- en bovenzijde uithollingen hadden om plaats te bieden aan de voor de aanhechting benoodigde metselspecie.
Voor metselsteen gebruikt men vrijwel alle soorten kunststeen, behalve de straatklinkers, welke onnoodig hard en daardoor onnoodig duur zijn en bovendien een ongewenschte kleur hebben. Voor gevels komen gewoonlijk harde steenen (klinkers of hardgrauw) in aanmerking, voor binnenmuren kan worden volstaan met zachte baksteen (rood) of kalkzandsteen. De kleur van de gevelsteenen is nogal aan mode onderhevig; in de vorige eeuw had de vlakke grijsroode gevelklinker de voorkeur, zorgvuldig op één kleur gesorteerd; tegenwoordig worden dikwijls helderder kleuren en tinten, rood, bruin of geelgrijs, toegepast, terwijl bovendien in vele gevallen in plaats van de vlakke, kantige, fabriekmatig gevormde baksteen, de zgn. handvormsteen gekozen wordt, welke een onregelmatiger, romantischer oppervlakte heeft.
Metselwerk is een verzamelwoord voor alle, door middel van metselen gevormde bouwonderdeelen, dus zoowel keldervloeren, als opgaande muren, bogen, gewelven, enz.