Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Macaroni, vermicelli en spaghetti

betekenis & definitie

Verschillen alleen, wat afmetingen en vorm betreft. Deze producten worden gemaakt door uit gries van tarwe en water een zeer stijf deeg te maken, dit te kneden in een soort kollergang, vervolgens het deeg in hydraulische persen door nauwe openingen te persen en de aldus verkregen deegpijpjes of -slierten te drogen. Bij voorkeur wordt gries van bijz. glazige tarwesoorten (Durum) verwerkt.

De macaroni-fabricatie is het meest verbreid in Italië en Z. Frankrijk, waar men een zeer uitgebreide serie van vormen en typen maakt. In die landen is m. een algemeen volksvoedsel, dat dagelijks op tafel komt evenals bij ons de aardappel.

In onze streken is daarentegen m. als voedingsmiddel van weinig belang. De voedingswaarde van gekookte m. verschilt niet veel van die van wittebrood.Lit.: Maurizio, Die Nahrungsmittel aus Getreide (II 1926).

G. v. d. Lee.

< >