Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Kiew

betekenis & definitie

(Kijew), de schoonste en belangrijkste stad der Oekraine, aan den rechteroever van den Dnjepr. Ca. 550 000 inw. (45 % Oekrainiërs, 25 % Russen, 27 % Joden). Belangrijke handel in suiker en machines.

Spoor-, luchten waterverbindingen. In het Z.O. der stad ligt het bekende klooster Petsjerskaja Lavra met catacomben en vele kerken, zooals Maria Hemelvaartkerk uit de 11e eeuw; het klooster is thans ziekenhuis en museum. De oudste kerk van K. is de Sophiakathedraal van 1088.

De Drievuldigheidskerk is uit de 12e eeuw. K. bezit vele musea en bibliotheken.Volgens de legende is K. gesticht door Kij. Voor de overvleugeling van Wladimir en Moskou was K. de belangrijkste stad van Rusland en der Orth. Russ. Kerk. De Russ. metropoliet zetelde te K. tot 1299 en vanuit K. kwam Westersche invloed in de Orth. Kerk.

Langer dan Moskou bleef K. banden onderhouden met Rome en K. erkende in 1438 de Unie der Kerken (Concilie van Florence). Toen Iwan de Verschrikkelijke Moskou tot hoofdstad maakte, kwam K. bij Polen-Litauen, terwijl de linkeroever van den Dnjepr geleidelijk Russisch werd. In 1667 kwam K. bij Rusland. De invloed der Orth. godgeleerden uit K. bleef nog geruimen tijd bestaan. Eerst langzamerhand is K. op godsdienstig gebied geheel één geworden met de overige Russ. Orth.

Kerk. v. Son Lit.: de Baye, Kiev, la mère des villes russes (1896).