(soms genoemd Adonara of Andonara), eiland, behoorend bij de onderafd. Oost-Flores en Soloreilanden, gelegen ten O. van Flores tusschen 8° 14' en 8° 25' Z. en 122° en 123° 20' O.; 37 000 inw.
Het behoort tot den grooten vulkaangordel van Indië, is zeer bergachtig, omvat één grootere hoogvlakte, nl. die van Hinga, die ± 200 m hoog door heuveltoppen en ruggen omgeven is. In ’t N. van ’t eiland heuvels, in ’t W. een bergketen van N.O. naar Z.W. (hoogste toppen ongeveer 900 m). In ’t Z.O. de prachtige vulkaan Ili Boléng (1660 m). De bevolking is heidensch, behalve de vreemde elementen aan de kust, die Mohammedaansch zijn, vooral in ’t rijkje Adonare. De kustbevolking tegenover Flores is Kath., maar hier en daar nog heidensch. Het eil. is verdeeld tusschen twee zelfbesturen, nl. van A. en Larantoeka.
De miniatuurstaatjes Trong en Lamahala zijn bij gouvernementsbesluit van 26 Mei 1929 No. 19 opgegaan in het rijkje A. De reeds bijna vier eeuwen heerschende Padji- en Demonkwestie is ook nu nog altijd oorzaak van twist en oorlog. Zal het de missie gelukken door scholen en kerstening die broederveete te laten verdwijnen? Middelen van bestaan: tuinbouw, vooral op de vruchtbare hoogvlakte van Hinga. Aan de kusten ook vischvangst. De bevolking van het district Boléng bij gebrek aan tuingronden handelaren, visschers en smeden (vooral van goud en zilver). Taal: het Soloreesch, aan de kust Maleisch.
Producten: rijst, maïs, oebi, klappers, goud- en zilversmeedwerk. Missie: Adonare telt twee hoofdstaties, nl. de oude Portugeesche in Woeré en de nieuwe in Waewerang (de oude bestuurshoofdplaats); een derde statie is in aanbouw, in Lite in de bergen. De oude fabel over het „Mohammedaansche” A. heeft eindelijk afgedaan. De heele oerbevolking is heidensch-animistisch, Mohammedaansch is alleen de plaats Sagoe en die dorpen van het rijkje A., die verzwagerd of verplicht zijn aan den radja van A. v. d. Windt.