Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Gepubliceerd op 03-12-2020

verdampingswarmte

betekenis & definitie

Om een vloeistof in de gasvormige toestand te kunnen omzetten, is energie in de vorm van warmte nodig. Om b.v. 1 g water van 100° C om te zetten in 1 g damp van 100° C zijn 539 calorieën nodig.

Deze warmtehoeveelheid heet verdampingswarmte. Ook bij verdamping beneden het kookpunt is er verdampingswarmte nodig, de hoeveelheid calorieën is dan kleiner. Vloeistoffen kunnen verdampen zonder directe warmtetoevoer van buitenaf, nl. door de verdampingswarmte aan de omgeving te onttrekken. Deze daalt daardoor in temperatuur. Men kan dit duidelijk aantonen door enige druppels zwavelether (kookpunt 350 C) op de rug van de hand te laten verdampen. Hierdoor voelt men duidelijk de afkoeling.

Op deze onttrekking van warmte aan de omgeving berust de afkoelende werking van eau de cologne. Ten gevolge van de door het zeewater opgenomen verdampingswarmte stijgt in de kuststreken de luchttemperatuur in de zomer niet zo hoog als in het binnenland.

< >