een koninkrijk, gelegen tussen de Noordzee, Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg. Met een oppervlakte van 30 513 km2 en 10 milj. inwoners is België een van de dichtst bevolkte landen van Europa (327 inwoners per km2).
De hoofdstad is Brussel. Andere grote steden zijn de belangrijke haven Antwerpen, verder Gent, Luik en Oostende. Dwars door België loopt een oude Romeinse legerweg (Maastricht, Brussel, Boulogne in Noord-Frankrijk), die tot een taalgrens is geworden. Ten noorden ervan wonen de Vlamingen, hun taal is Vlaams. Ten zuiden ervan de Walen, hun taal is Frans. Er zijn meer Vlamingen dan Walen.
Maar de Walen waren economisch en politiek sterker. Daardoor ontstond er in België een taalstrijd (de Vlaamse kwestie). In België kunnen drie landschappen worden onderscheiden: het laagland (zeeklei in de polders langs de kust en zandgronden langs de Schelde en in de Kempen), het heuvelland in Midden-België, grotendeels bedekt met löss, en Hoog-België: de Ardennen. België vormt met Nederland en Luxemburg de Benelux. Delfstoffen: steenkool, ijzererts, zink en lood. Daardoor kon zich de metaalindustrie ontwikkelen tot een belangrijke pijler van de Belgische economie. Het Belgische bezit in Midden-Afrika, het enorme Kongo-gebied, werd in 1960 zelfstandig en heet nu Zaïre.