XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Proost en Brandt

betekenis & definitie

Proost en Brandt - De juiste datum, waarop Hendrik Brandt - oorspronkelijk uit Duitsland afkomstig - zich te A. heeft gevestigd, is niet bekend. Maar wel staat vast dat zijn huwelijk op 1 apr. 1742 heeft plaatsgevonden, waarmee hij voorgoed Amsterdams burger werd. Op 10 apr. volgde de poorterseed. In deze eed staat vermeld: beroep "boekverkoper". Drie jaar later trad hij toe tot de Amsterdamsche Bijbel Compagnie.

Omdat hij zelf kinderloos was, volgde zijn neef, Johannes Brandt, hem op. Nog nét voor zijn dood in 1823 vond ook het huwelijk plaats van Immetje Brandt, dochter van Hendrik Brandt II (1776-1852), met de jonge, energieke boekhandelaar Pieter Proost uit Leeuwarden. Hiermee was de verbinding tussen beide namen een feit geworden. De intrede van Pieter Proost in de firma Brandt vond officieel plaats in 1827. Met de papierhandel werd eerst in 1842 begonnen, aanvankelijk onder de naam P. Proost. In jan. 1848 werd echter ook zijn zoon Jan hierin opgenomen. Het uit de 17de eeuw stammende Wapen van Amsterdam*, Rusland 26, werd in 1870 aangekocht als hoofdkantoor van de beide firma's J. Brandt & Zoon, bijbelmagazijn en binderij, en het honderd jaar jongere P. Proost & Zoon, papierhandel.

Op 18 juli 1950 ten slotte ontstond de huidige samenvoeging Proost en Brandt NV. In 1977 en 1978 werd Proost en Brandt onder druk van de economische omstandigheden gereorganiseerd. Men concentreerde zich op de activiteit, waarin expertise was opgebouwd: de papiergroothandel. Tegenwoordig levert Proost en Brandt papier en aanverwante producten als karton, enveloppen, zelfklevende materialen en verpakkingsmaterialen aan drukkerijen, de verpakkende industrie en aan alle bedrijven, waar wordt gekopieerd, gedrukt en gefaxt. Het huisorgaan van Proost en Brandt, de "Proost Prikkels", geniet grote bekendheid in de grafische branche en ver daarbuiten. Soms dringen deze originele publicaties zelfs door tot de landelijke media. In 1975 schonk de redactie van "Proost Prikkels", ter gelegenheid van Amsterdam 700, de stad een nieuw Naatje* van de Dam. Het in tegenstelling tot het oorspronkelijke Naatje heel elegante beeldje bleek te kwetsbaar voor plaatsing op een groot open plein en kreeg een plaatsje in de Wijde Kapelsteeg (bij het Rokin). In 1983 liet Proost en Brandt onder de titel "Papier en Zo" een herziene druk verschijnen van de "Prikklopaedie", die over papier ging en voor het eerst in 1949 verscheen. De eerste vakbeurs "Papyriade '84" werd door Proost en Brandt georganiseerd, waarop o.a. 15 belangrijke Europese papier- en kartonfabrieken aanwezig waren.

Op 22 mei 1986 sloeg de burgemeester van Diemen, mevr. A. van Dok, op het industrieterrein Stammerdijk de eerste paal voor het nieuwe magazijn van Proost en Brandt, omdat het oude magazijn op Wittenburg steeds moeilijker bereikbaar werd. Met de nieuwbouw in Diemen, die in juni 1987 werd geopend, was tien miljoen gulden gemoeid. Ook het hoofdkantoor, Rusland 26, is naar Diemen verhuisd. Het oude magazijn aan de Grote Wittenburgerstraat werd verkocht aan de gemeente, die er woningen bouwde. In de kantoren aan het Rusland kwam een door de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS gefinancierd hotel. Op 2 okt. 1987 sloeg de burgemeester van Diemen officieel de eerste van 148 palen voor het nieuwe hoofdkantoor, dat Proost en Brandt in de zomer van 1988 in gebruik nam. Voor dit gebouw, Stammerkamp 1, was zeven miljoen gulden uitgetrokken.

LIT. Henk Voorn, Uit de oudste geschiedenis van de Amsterdamse Papierhandel, Prikkels 303, 1967; Keetie E. Sluyterman, Winnen met papier. Vijftig jaar uit de 250-jarige geschiedenis van Proost en Brandt, 1942-1992.

< >