Oudebrug - De Oudebrug was de oudste brug van A. en dateerde uit het midden van de 14de eeuw. Links en rechts van het oorgat* bevonden zich zes doorvaarten, die door kleine schepen werden benut. Het was een balkbrug, opgelegd op houten landhoofden en houten jukken als pijlers, waarvan de balken flauw gebogen en met lood bedekt waren. Ook de leuningen waren van hout; pas in 1661 ging men ertoe over de houten bruggen van A. van ijzeren leuningen te voorzien. De Oudebrug overspande het water (Damrak), waar nu de passage is tussen water en Beurs, van Damrak naar Oudebrugsteeg.
Toen twee andere bruggen, de Nieuwe- en de Papenbrug, over het water gebouwd werden, meende men de Oudebrug wel te kunnen missen en zij werd in 1504 afgebroken. Maar dat gaf veel ongemak en daarom werd de Oudebrug in 1557 in ere hersteld. Het werd toen een tamelijk lage brug met drie doorvaartopeningen, waarvan die aan de oostzijde met een houten ophaalbrug werd afgedekt. De Oudebrug vormde niet alleen een belangrijke verbinding tussen de Oude en de Nieuwe Zijde, het was ook de plaats waar vraagstukken van de dag besproken werden. Ze was eigenlijk de eerste openlucht-arbeidsbeurs. Zo deden de korenkopers er hun zaken, totdat in 1617 de houten Korenbeurs werd gebouwd, die in 1766 door een stenen gebouw werd vervangen.
Enkele winkeltjes op de Oudebrug lokten de kopers en deze brug werd een verzamelplaats van baliekluivers en kringe- tjesspugers, van "leuningbijters" en "brugge- trekkers". De uitdrukking "aan de Oudebrug werken" had de betekenis van "vergeefs werk doen". In 1638 bouwde Jacob van Campen* bij de Oudebrug het Accijnshuis*, waar de inkomende rechten op bier en graan betaald moesten worden. Het einde van de Oudebrug (evenals van de Papenbrug) kwam in 1883, toen een gedeelte van het Damrak voor de bouw van de nieuwe Beurs gedempt moest worden. Nu leeft de naam van de oudste Amsterdamse brug voort in de steeg die de Warmoesstraat met de Nieuwendijk verbindt: de Oudebrugsteeg.
LIT. J.H. Kruizinga, Amsterdam, stad der duizend bruggen, 1973, 25, 44, 202 en 205.