XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Lido

betekenis & definitie

Lido - Het Lido, Leidsekade 105, voormalig restaurant en partycentrum. Op deze plaats werd in 1820 een lagere school gebouwd, die in 1884 werd afgebroken, in dat jaar verrees er een herenhuis, dat in 1933 door de horecaondernemer Charles Winkels tot een restaurant met terras werd verbouwd. In 1963 ging Lido dicht; het werd echter een jaar later door de EMS-groep van zakenman Zwolsman overgenomen, waarna het Amsterdams Studentencorps zich erin vestigde. Dat stichtte er het Lido-café en de sociëteit "Nos Jungit Amicitia". Maar ook de studenten konden niet zorgen voor een doeltreffende exploitatie.

Nadat Lido weer een jaar leegstond, kocht de Engelse Finchgroep het gebouw, dat voor vijf miljoen werd opgeknapt, met de bedoeling er een restaurant, discotheek en nachtclub van te maken. Maar een levendig uitgaansoord werd Lido ook toen niet. In 1975 werd de failliete boedel overgenomen door een restaurateur, maar die zag al na enkele maanden dat er nauwelijks animo voor zijn visrestaurant in Lido bestond. De grote verandering kwam in 1978, toen Hans Verhaaf zich met Lido ging bemoeien. Als jong maatje bij zijn vader in het restaurant van het Rijksmuseum begonnen en via de Taveerne van het Muiderslot in 1968 opgeklommen tot eigenaar van een groot cateringbedrijf in Ouderkerk a/d Amstel, had hij zijn sporen in het horecabedrijf reeds verdiend. Lido (de Italiaanse naam komt van het Latijnse "litus", dat oever of strandwal betekent) werd nieuw leven ingeblazen.

Het witte gebouw aan het water werd in twee delen gesplitst: het à-la-carterestaurant L'Auberge op de begane grond met de ingang via het terras, en het partycentrum Lion d'Or en L'ldole op de hoger gelegen verdiepingen. Bij de inrichting werd gebruikgemaakt van panelen die afkomstig waren uit het Hirschgebouw*. De allerlaatste opleving was het Lido-Beach in 1984, een namaakstrandje met 100 ligstoelen, die meestal leeg waren. In 1987 ging op een veiling de inboedel van de hand en in 1988 werd Lido gesloopt, op het herenhuis na waarop Winkels zijn oog had laten vallen. In nov. 1991 opende Holland Casino op de plaats van het oude Lido een nieuw complex met een café, een nachtclub, een paar restaurants en een speelzaal, onder de naam Het Lido.

LIT. Henk van Gelder, Het Lido van vóór het Lido, O.A. 1997, 276.

< >