Buitenveldert Amsterdam - Een van de zes tuinsteden* die na de Tweede Wereldoorlog in A. zijn gebouwd. De andere zijn Geuzenveld*, Osdorp*, Overtoomse Veld*, Slotermeer* en Slotervaart*. Buitenveldert ligt omsloten door de autoringweg, de Amstel en de gemeentegrens met Amstelveen en het Nieuwe Meer. Deze wijk werd genoemd naar de Binnendijksche Buitenveldersche polder, oorspronkelijk een gebied van weilanden en tuinderijen. De naam Buyten Velder komt reeds in de 14de eeuw voor in verpolderingsstukken.
In mrt. 1955 werd begonnen met het opspuiten van de grond. De winplaats van het zand lag ten zuidoosten van Nigtevecht en Nederhorst den Berg, waar het tot 30 meter diepte uit De Wijde Blik en de Spiegelpolder werd gehaald. Het transport vond plaats met boten door de Amstel tot bij het "Kalfje"*. Twee zandzuigers zorgden hier via buizen voor het verdere transport. Op 2 dec. 1957 werd de eerste paal geslagen voor een blok woningen in het zuidelijke gedeelte van Buitenveldert. De eerste steen werd gelegd op 2 juni 1958 door de commissaris van de koningin. Op 1 mei 1959 werd het eerste huis opgeleverd. Intussen had op 27 mei 1958 de aanbesteding plaatsgevonden voor de bouw van vier torenflats van 12 verdiepingen. Het hele plan Buitenveldert omvatte circa 9.100 woningen, een winkelcentrum, 38 scholen en 7 kerken voor 32.000 inwoners. Dominant in dit stadsdeel is het gebouwencomplex van de Vrije Universiteit*.
Het tempo van de bouw ging in wat rustiger gang dan bv. in Osdorp, want men moest het hier in hoofdzaak hebben van de particuliere bouw. Het gebied is verdeeld in Buitenveldert- Zuid en -Noord. De scheiding ligt in de Van Nijenrodeweg. Haaks hierop ligt de Europaboulevard, oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van Rijksweg nr. 3 naar Rotterdam. Veel straten zijn genoemd naar Nederlandse kastelen. Op 15 mei 1962 kwam de belangrijke verbinding met Amstelveen tot stand.
Het was de Buitenveldertselaan tussen de Prinses Irenestraat en de Kalfjeslaan. Spoedig volgde de Europaboulevard van Europaplein naar Van Boshuizenstraat. In 1981 werd in het Glazen Huis* een tentoonstelling gehouden over 25 jaar Buitenveldert. Langs de ringweg van Buitenveldert, werden in de jaren tachtig en negentig een aantal prestigieuze gebouwen neergezet, waaronder het World Trade Center (zie: Wereldhandelscentrum), een aantal hoge kantoortorens van ING en het hoofdkantoor van ABN Amro en het complex van het Kantongerecht*. Voorts werd een sneltramverbinding aangelegd (lijn 5 en 51) tussen Amstelveen en het Centraal Station, een ringspoorlijn (lijn 50) en een spoorverbinding met Schiphol en Utrecht.
LIT. Prof. C. van Eesteren, Tuinstad Buitenveldert, O.A. 1958, 110; J.L. Smit, Een nieuw sportpark in Buitenveldert, O.A. 1960, 271; ir. J.H. Mulder, Tuinstad Buitenveldert, O.A, 1961, 347; Naamgeving aan straten in tuinstad Buitenveldert, O.A. 1961, 253 en 279; Naamgeving van Buitenveldert, O.A. 1963, 370; dr. L. Jansen, De Binnendijkse Buitenvelderse polder, O.A. 1965, 10; ir. J.H. Mulder, Buitenveldert, een aantrekkelijke tuinstad, O.A. 1966, 86; G. van de Pas, Nieuw-Zuid en Buitenveldert met elkaar vergeleken, M.A. mei/juni 1986, 63; Philip Spangenberg, Weeffouten in Buitenveldert, O.A., 1994, 182.