XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 21-06-2018

Bouwmeester, Louis (1842-1925)

betekenis & definitie

Bouwmeester, Louis (1842-1925) - Een van de grootste toneelspelers van Nederland, werd als zoon van een reizend toneelspelerspaar in Middelharnis geboren. Reeds op 6-jarige leeftijd stond hij op de planken en hij bleef spelen tot enkele weken voor zijn dood. Eerst had hij rollen in volksstukken, de draken, vaudevilles en dolle kluchten; vooral in A. werd hij er populair mee. Van 1873 tot 1879 was hij directeur van de Salon des Variétés*, daarna sloot hij zijn "drakenperiode" af en verscheen hij op het grote internationale toneel. Na zijn verbintenis aan Het Nederlandsch Toneel speelde hij rollen in het klassieke repertoire (Shakespeare, Sophocles).

Naast zijn monumentale creatie van Shylock leven vooral zijn Shakespeare-figuren Richard III, Coriolanus en de klassieke gestalten als Kreon, Oedipus en Caesar in de herinnering voort. Na zijn afscheid van Het Nederlandsch Toneel reisde hij in 1902 met een klein gezelschap naar Nederlandsch-Indië, speelde in het buitenland en in de provincie met wisselende gezelschappen en oogstte overal veel succes. Pas in 1924, toen hij bijna 82 jaar was, werd hem een jaargeld toegekend. Toen hij een jaar later stierf, werd hij met staatsie van de Stadsschouwburg uit begraven. In de Stadsschouwburg vinden we zijn borstbeeld (als Coriolanus), vervaardigd door Toon Dupuis (1877-1937), zijn portret als Shylock door T. Lonkides en zijn portret door W. Wouters.

LIT. Ben Albach, Het Huis op het Plein, O.A. 1957, 159; Paul Arnoldussen en Annemarie de Wildt (red.), Stadsgezichten; honderd grote Amsterdammers uit de twintigste eeuw, 1999.

< >