Bos en Lommer - Een woonwijk in het westen van de stad. Eens lagen hier de Slatuinen*, thans staan er woningblokken, veelal in de open bouwwijze, waaraan deze wijk een geheel eigen karakter ontleent. De bebouwing was door de Tweede Wereldoorlog in aanzienlijke mate vertraagd. Er zijn ook enige straten met lage huisjes voor bejaarden. De straten in deze wijk dragen namen die ontleend zijn aan de Nederlandse letterkundige geschiedenis, zoals Wiltzanghlaan, Leeuwendalersweg, Sara Burgerhartstraat en Esmoreitstraat.
Aantrekkelijk is hier dat het aantal werkplaatsen en garages beperkt werd tot het strikt noodzakelijke. De naam is afkomstig van een oude landerij, die Bos en Lommer heette. In 1935, 1952 en in 1961 is het uitbreidingsplan van Bos en Lommer gewijzigd. Zo zijn de gronden, begrensd door de Ringspoorbaan, de Erasmusgracht, de Einsteinweg en de Jan van Galenstraat, die tot dan toe deel uitmaakten van het plan Slotermeer*, binnen de grenzen van het Bos en Lommerplan gebracht. De grens is nu Ringspoordijk, Jan van Galenstraat, Westelijk
Marktkanaal en Haarlemmerweg. Het aantal inwoners bedroeg in 2001 30.846.
LIT. T. den Herder, Geuzenveld en Bos en Lommer, O.A. 1960, 267; id., De Haarlemmerweg en omgeving, O.A. 1961, 45; id., De Hofsteden Het Geuzenveld en Bosch en Lommer, O.A. 1962, 78; ir. G.S. Nass, ir. A. de Gier, Voltooiing van Bos en Lommer, O.A. 1964, 187; Hendrik van der Ham, Wie was dat? Straatnamen in Bos en Lommer, 1982; M. Herweyer, Wandeling door Bos en Lommer, O.A. 1995, 230.