Blankenberg, Stichting - Kloveniersburgwal 43, werd in 1871 als Genootschap L.N.V. opgericht door J.F.L. (Louis) Blankenberg. De naam sloeg op een drieledig doel: Liefdadigheid, Nut en Vermaak, later omgezet in Liefdadigheid Naar Vermogen. Doel was het geven van ondersteuning aan behoeftigen van alle gezindten. Prins Hendrik, de broer van koning Willem III, aanvaardde in 1880 het erepresidentschap.
In 1892 werd het Elberfelder stelsel aanvaard dat luidde: het is de plicht van iedere meerderjarige burger zich te wijden aan de stoffelijke en geestelijke nood in een aantal gezinnen van behoeftige stadgenoten. Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam veranderd in "Zorg en Bijstand". De vorm van ingebouwd maatschappelijk werk zou vervolgens een steeds grotere plaats gaan innemen bij de "Blankenberg Stichting voor algemeen maatschappelijk werk", die sinds 1970 het uitvoerend werk van "Zorg en Bijstand" in handen heeft. Op 15 okt. 1971 werd het eeuwfeest gevierd in het RAI-gebouw.
LIT. M.J. Biemond-Kam, Liefdadigheid naar vermogen. Zorgen Bijstand, O.A. 1971, 267; J.M. Fuchs, Ik zal doen wat in mijn vermogen is, honderd jaar A'damse liefdadigheid, 1971.