Blaeu Erf - Bevindt zich aan de N.Z. Voorburgwal bij de Zwartehandsteeg. Aan dit erf stond tussen 1597 en 1666 de Latijnse School*, die door de Blaeustraat was te bereiken. In deze school was van 1666 tot 1672 de drukkerij van Blaeu* gevestigd. Na een brand in 1672 kwam op deze plaats de Holbakkerij van de gereformeerde (later hervormde) diaconie.
In 1946 werd daar de Bakkersvakschool gevestigd en in 1969 een handschoenenfabriek. In 1982 werd het Blaeu Erfcomplex gerestaureerd door de N. V. Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel* in samenwerking met de instellingen Hendrick de Keyser*, Diogenes* en Aristoteles*. Op 17 jan. 1985 onthulde minister Brinkman van WVC een gevelsteen op de hoek van de Sint Nicolaasstraat bij wijze van opening van dit complex, de grootste restauratie van Stadsherstel. De afbeelding op de steen is een bos met 25 sleutels, een voor elk jaar dat Stadsherstel bestond, toen ze in 1981 de steen van de gemeente A. kreeg. Het ontwerp was van Hans 't Mannetje, bekend om zijn restauraties van monumentale versieringen. Voor het Blaeu Erfcomplex maakte hij nog twee gevelstenen: 't Sernaemse Koffievat (een kopie van een oude steen) en, als boogvulling in dezelfde gevel, een afbeelding van een werkman met de tekst "Gereedschap spant de kroon". De projectarchitect van het gerestaureerde Blaeu Erf, A. Klem, kon met grote voldoening terugzien op zijn werk in dit oude gedeelte van Amsterdam.
LIT. J.M. van der Veen, Omvangrijke restauratie aan Nieuwezijds, O.A. 1979, 325; id., Het Blaeu Erf vernieuwd, De Lamp sept. 1982; Jaap van der Veen (red.), Blaeu Erf: het restauratieproject van Stadsherstel, 1984.