Bescherming Bevolking (B.B.) - Opgericht in 1952, was gevestigd op de Weesperzijde 99-99a. Onder het begrip B.B. wordt verstaan het geheel van niet-militaire maatregelen tot bescherming van de bevolking en haar bezittingen, zomede van de bezittingen van openbare lichamen, tegen de onmiddellijke gevolgen van rampen. Ook de organisatie die met deze bescherming belast was, heette B.B. De burgemeesters waren belast met de leiding van de B.B. in hun gemeenten. Daarnaast stond een commando ondereen Hoofd Bescherming Bevolking (HBB).
Basis van de B.B. was de zelfbescherming in huis, bedrijf, enz. Daarbovenuit ging de blokbescherming. Elk blok stond onder een blokhoofd, die over twintig noodwachters beschikte. Blokken werden soms samengevoegd tot wijken. Voor rampen op grote schaal waren de "mobiele colonnes" aangewezen. De algehele leiding van de B.B. berustte bij de minister van Binnenlandse Zaken. A. was verdeeld in 64 wijken van ca. 15.000 bewoners elk. Deze wijken waren weer onderverdeeld in blokken van ca. 1.000 zielen (in totaal zo'n 950 blokken). Als gevolg van de lntrekkingswet Bescherming Bevolking, die de opheffing van de B.B.-organisatie regelt, is in het tweede halfjaar 1986 begonnen met de liquidatie van deze gemeentelijke dienst. De liquidatie werd medio 1987 voltooid.
LIT. Bescherming Bevolking, Stedelijk jaarverslag 1986, 279; Bart van der Boom, Atoomgevaar? dan zeker B.B.: De geschiedenis van de Bescherming Bevolking, 2000.